(vissza a főoldalra) - Gyermekmédia
pet sound

Rólunk írták

Gyermekmédia Egyesület | 2010. december 21.

A Gyermekmédia Egyesület kulturális tevékenységet végez, méghozzá azon fáradozik, hogy a gyermekek részére készülő médiatermékek minőségét biztosítsa. Szeretné, hogy majd a jövő gyermekeinek is legyenek olyan emlékei, mint a Vuk, a Mézga Család, a Dr. Bubó vagy a Macskafogó. Komoly kutatások támasztják alá, hogy fontos a jelenlétük Magyarországon.

A televíziót sokszor használják bébicsősznek, hiszen elé ültetve a gyerek áhítattal bámulja a dobozt. Sajnos azonban elég sok 'médiaszemétnek' nevezett dolgot néz, mellyel lelki károsodásra is szert tehet. Ilyenekbe a szülők bele sem gondolnak, hiszen csak egy nyugodt fél órát szeretnének, hogy végre végezhessék a munkát, mellyel elmaradtak. A régi gyermekmédia fantasztikusan pezsgett, hiszen oly sok ismerős lehet onnan! A Vuk, a Mézga család, a Keménykalap és krumpliorr vagy a Süsü is olyan emlékeket idéz fel bennünk, melyektől mosolyognunk kell. Manapság a gyermekmédia Csipkerózsika álmát alussza. Kezdeményezések lennének magyar rajzfilmek készítésére, azonban sokszor anyagi akadályai vannak az elkészítésnek.

gyermekmédia egyesületElkeserítő tény, hogy egy gyermek 15 éves koráig 13-15 ezer (!) gyilkosságot lát a képernyőn. De az is, hogy a 8-14 évesek 29%-a nem érti, hogy hogyan lehetett korábban mobiltelefon nélkül élni. A Szonda Ipsos hiánypótló kutatásában 2000 tanuló reprezentálta az ország gyerekeit, s így az intézet utat kapott a kommunikációs, fogyasztói, valamint életmódbeli szokásaikat vizsgálni. Ez volt a KidKOMM kutatás 2010-ben, melyből az előző tények is származnak.De megosztanék még néhányat, csak a döbbentés kedvéért: a kutatás szerint a korosztály két részre bontható, a 8-11 és a 12-14 éves korcsoportokra. Az előzőt leginkább az állatok érdeklik, de szívesen hallanak sportról, autókról, játékokról és filmekről is. A források leginkább a szülők, a barátok és az osztálytársak. A nagyobbakat már inkább a divat, a számítógépek, a hírességek, a zene, a csajozás-pasizás, valamint a sport és pletykák érdeklik. Ők a szülők helyett már a barátoktól, osztálytársaktól és a médiából értesülnek.

Ami a médiát illeti, a gyerekek 60%-a nem hagyná ki kedvenc filmsorozata egy részét sem, leggyakrabban az RTL Klubot nézik és a Danubius Rádiót hallgatják, a Startlapon böngésznek és Bravo újságot olvasnak. Érdekes, hogy a gyerekeknek szánt csatornákat is megelőzik bizonyos kereskedelmi csatornák, ez vélhetően azért van, mert a gyerekek azt nézik, amit a szüleik.

A Gyermekmédia Egyesület szeretne támogatókat, partnereket találni, hogy szervezéssel és lobbizással a gyermekeknek, gyermekekről szóló televíziós és rádiós műsorok készüljenek, melyek valódi kulturális és morális értéket képviselnek. Az Egyesület szeretné csökkenteni a külföldről beáramló médiaszemetet a műsorok mindőség-ellenőrzésével, s megerősíteni a hazai gyermekműsorok gyártását. Elsősorban a 6-18 éves korosztályt szeretnék képviselni, valamint segíteni nekik eligazodni a média világában.

egyszervolt.huNagy segítségükre van az egyszervolt.hu portál, melyen láthatóak a korábbi évtizedekben megkedvelt mesefilmek. A gyermekmédia Egyesület folyamatos pályázatokkal igyekszik kreativitásra biztatni a gyermekeket, akiknek ötleteiből profik valósítanak meg meséket a Domino TV-re. A gyermekanimációnak utánpótlása, úgy néz ki, van. Pénze azonban nincs. A jövő érdekébe mindenképp át kellene gondolni ezeket a dolgokat is.

http://www.tiedater.hu/szervezetek/civil-szervezetek/gyermekmedia-egyesulet


« vissza
Magnet Bank