(vissza a főoldalra) - Gyermekmédia
pet sound

Decemberi Gyermekmédia Szalon

Kovács Tímea: Valós és virtuális zaklatók
Az Internet nagyon komoly, - de sokszor kimondatlan - veszélyéről: a pedofíl támadásokról
 
Civilek és szakemberek összefogásával 2010. december 7-én 18:00-tól az Újlipótvárosi KlubGalériában (XIII.Tátra utca 20/b), a Gyermekmédia Egyesület Szalon rendezvénysorozatában hangos együttgondolkodás közben próbáltunk meg képet adni és kapni például arról, hogy
milyen veszélyek leselkednek a gyermekekre, fiatalokra,
milyen apróbb-nagyobb óvatossági trükkökkel vértezhetők fel ők és a szüleik,
hogy milyen hatása és mellékhatása van az internetnek a felnövekvő generációra vagy
hogy mit tehet a szülő és mit tehet a pedagógus és nem utolsó sorban mire figyeljen a gyerek.
 
'A kiskorúak az internet elterjedésének következtében sokkal inkább kiszolgáltatottá váltak a beteges fantáziájú perverz alakoknak, akik a látszólagos anonimitást kihasználva férkőznek a közelükbe. A legtöbb szülőnek fogalma sincsen, hogy milyen nagy veszély leselkedik internetező gyermekére, aki szégyenében, vagy félelmében nem mer beszélni a zaklatásokról, amik már naponta érhetik. Pedig némi odafigyeléssel, többek között a könyvben lévő borzalmas esetek elkövetési módját megismerve, szinte teljesen megvédhetnék gyermekeiket, elkerülve ezzel, hogy az interneten rájuk leselkedő pedofil egyének a naivságukat kihasználva tönkretegyék az egész életüket.”
(Malota László-Vári András – Ártatlan angyalok című könyve).
 
A sok intézményi képviselő és magánszemély meghívása ellenére is csak szerény számban megjelentek egy olyan rendezvényen vehettek részt, ahol erről az igen komoly és súlyos témáról szakemberek és a témával évek óta együtt élő civilektől hallhattak a könyv megszületéséről. Elhangzottak igazán megdöbbentő történetmorzsák, Tamás beszámolt a jelenlegi bűnmegelőzés állásáról, például arról, hogy hogyan képzik a nyomozókat erre a speciális feladatra, milyen eszközei vannak a nyomozóknak, a rendőrségnek arra, hogy felkutassa a kiskorúak internetes zaklatóit.
 
Elhangzott, hogy a Biztonságos Böngészés Program korai életkorban is jól alkalmazható eszköze lehet a védekezésnek, de a szülői odafigyelést semmi semmi sem tudja helyettesíteni. Tudva levő az is, hogy az interneten nem csak pornográfia és veszély leselkedik, hanem sokféle tudás elsajátításának lehetősége is. Csak segíteni, tanítani kell a gyereket, hogy megfelelően tudjon élni ezzel a lehetőséggel.
 
Sajnos kiderült az is, hogy hazánk nem áll a legjobb felkészültségi szinten sem a technikai háttér, sem a jogi,  sem pedig a pszichológiai gondozás terén. Szomorú, hogy nincs útó-illetve nyomonkövetés a bántalmazottak, érintetteket részére; nincs lehetősége azoknak az igen ritka pedofil embereknek kitől segítséget kérniük, akik szeretnének beteges vágyaiktól szabadulni. A jog csak akkor ismeri el bűncselekménynek, ha sziklaszilárd bizonyítékok állnak rendelkezésre (pl. bizonyítottan képek, filmek terjesztése vagy maga a tett) a szóbeli zaklatást, mint olyat, nem is bünteti...
 
Ami talán fontos eredményként hozható fel, az az, hogy néhány óvoda és iskola értesült arról a programról, amelyet  Dr. Parti Katalin kutatómunkája mellett szabadidejében támogat, segít, és amelyet egy kisebb csapatnyi lelkes emberrel együtt vezet. Havonta csak 1-1 iskolába jutnak el és tartanak rövid, de praktikus tanácsadó képzést az egyik teremben a szülőknek, a másikban pedig a gyerekeknek - természetesen életkori sajátosságokhoz igazítottan. Erre a programra lenne igénye még további intézményeknek is.
 
Szervezői tagként én így éltem meg, de a közönség soraiban ült Atkári Józsefné óvodapedagógus, gyermekvédelmi felelős, munkaközösség vezető is, aki a következőképpen nyilatkozott:
'Nálunk az óvodában 8 csoportból 5 csoportban van számítógép, amit a gyerekek meghatározott szabályok között, ellenőrzött időkeretben használnak.A gyerekek különböző fejlesztő játékokon keresztül ismerkednek a gép használatával. A gondot az otthoni, felügyelet nélküli gépezés jelent. Mivel ez a korosztály még nem tud olvasni - ez is inkább mese nézést vagy fejlesztő - esetleg lövöldözős játékokat jelent. Nagyon örülök, hogy részt vettem ezen az estén, a legfontosabb gondolata számomra az volt, hogy nagyon fontos, hogy a  civilszervezetek, a hatóság együttműködve és külön-külön is minden tőle telhetőt megtesz, hogy a gyermekeket a legérzékenyebb, legsebezhetőbb korban megpróbálja megvédeni! Érdekes volt hallgatni a különböző tájékoztatókat az Intézet, a Főkapitányság képviselőjétől és szerzői oldalról. Ki, milyen eszközökkel tud részt venni a 'harcban', milyen lehetőségei vannak. Megerősítést kapott, hogy nemcsak a bűnüldözés fontos, hanem ugyanakkora - ha nem nagyobb - hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. Erre minden fórumot fel kell használni a siker érdekében.  Sajnos mi a mindennapi életben tapasztaljuk, hogy sok esetben a szülő magára hagyja gyermekét, nem áll mögötte, nem szereti feltétel nélkül. Ilyen esetekben a  gyerek ott és abban keres (és talál) megoldást, ami a legegyszerűbb, ami kéznél van.... és nem látja mögötte a veszélyt. A kerületben példaértékű együttműködés folyik az óvodai és az iskolai gyermekvédelmi felelősök között, magas szintű szakmai munka jellemzi a kerületi felelősök munkáját. Az iskolai gyermekvédelmi felelősök ismerik a problémát, érdeklődnek a megoldások, a lehetőségek, a segítő szándék iránt. Ezért továbbítottam az elérhetőségeket és tudom, hogy a közeljövőben mind a szakmai, mind a civil szervezetek felé megtörténik a kapcsolatfelvétel!'
 
A másik fontos hozadéka a rendezvénynek annak a gondolatnak a megszületése, hogy ahelyett, hogy beszélünk a megoldásról, inkább igyekezzünk meg is találni azt, de legalább az ahhoz való utat. Bár sajnos túl optimisták sem lehetünk, de tény, hogy minden résztvevő vitt magával tájékoztató anyagot és ahogy a fenti sorokból is tudható, ezzel együtt a program hírét is. Továbbá a Gyermekmédia Egyesület rádió műsorában és remélhetőleg egyéb médiumokban - bár mérsékelt mennyiségben - de helyet kaphatnak ilyen típusú prevenciós tartalmak is.
 
Előadók voltak:
Dr. Parti Katalin - Országos Kriminológia Intézet munkatársa
Pál Tamás - rendőr százados a BRFK, Számítógépes Bűnözés Elleni Alosztály vezetője
Schiroky Vilmos - Biztonságos Böngészés Program képviselője, vezetője
Vári András - Ártatlan angyalok című könyv társszerzője és a könyvvel azonos nevű mozgalom vezetője
Moderátor volt: Kovács Tímea
 
Az izgalmas estét Kárász Eszter Padam című zenés színdarabjának bemutatója zárta csodálatos Edit Piaf dalokkal.
 
További érdekes írások, információk a témával kapcsolatban:
http://www.nlcafe.hu/nlegeszseg/20100418/veszelyes_internet_ovd_meg_a_gyereked/
http://www.bigyoo.hu/
http://biztonsagosbongeszes.hu/hu/ (ingyen letölthető program)
http://www.saferinternet.hu/ (Safer Internet Plus Program)
Címkék: gyermekmédia | szalon | december | pedofília

Én is hozzászólok!

  • Biztonsági kód

Hozzászólások:

Silvania | 2014. december 24. szerda 14:10
Maria: Kf6szi!Mammka:Most me1r e9n is szeretem ! Nem re9gen feztdeem fel hogy milyen finom a szeze1mmag!trollanyu: Me1r egy kicsit e9n is kezdek teledtődni! Ma kezdem e9n is sfctni a kare1csonyikat!marisz57: A pereceket fogom e9n is sfctni!Gizi: Kf6szi! Finom is az, csak egy kicsit babre1s!Panna: Aze9rt az ege9sz kicsit sok lenne megfclne9 a gyomrodat,nem?:-))
Gilang | 2012. augusztus 22. szerda 09:50
Kedves Vali e9s Jf3zsi!d6rfclf6k, hogy jf3l e9rzitek magatokat.c9n is je1rtam Genove1ban e9s Ne1polybanifjfa krbamoon. Csode1latos e9lme9ny volt.Tove1bbi kellemes utaze1st. Sikert-vitalite1st.Szia Je1nos
Magnet Bank