(vissza a főoldalra) - Gyermekmédia
pet sound

Sajtószemle

Gyermekek és a média | 2008. október 18.

A felnőttek feladata a gyerekek jogainak érvényesítése minden cikkben, műsorban, nyilvános szereplésen és ugyancsak az idősebbek dolga a gyerekek saját, és mások iránti szolidaritási érzékenységének kialakítása - hangzott el az Európa Hajón, illetve, ahogyan szombaton elkeresztelték, gyermekmédia hajón rendezett szakmai kerekasztalon, amelyet a Gyermekmédia Egyesület szervezett.

A tanácskozáson megállapodást írtak alá, amely egyfajta civil kezdeményezés - mondta G. Németh György, az egyesület szóvivője az MTI-nek. A megállapodás célja hasonló, mint az egyesületnek: az aktuális gondok megoldásán túl felhívni a figyelmet arra, hogy a mai magyar médiavilágban hiányoznak a gyerekek értékrendjét pozitívan alakító, nívós rádiós és tévéműsorok, valamint újságok, amelyek készítésébe a szóban forgó korosztály tagjai maguk is bevonhatók.

A szakmai konferencia támogatói és az együttműködési megállapodás aláírói között voltak politikusok és neves szakemberek, köztük Majtényi László, az ORTT elnöke, Lévai Katalin európai parlamenti képviselő, Kecskeméti Edit, az UNICEF magyar bizottságának igazgatója, Ranschburg Jenő gyermekpszichológus, Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke, valamint a gyermekirodalom képviselői, akik felszólalásaikban különböző aspektusokból tárgyalták a gyerekek és a média - főleg a televízió - kapcsolatát.

Lévai Katalin a gyermekjogok hazai betartásának problémáira hívta fel a figyelmet - ezeket a jogokat gyakran elfelejtik a sokszor pofonnal fenyegetőző vagy a gyereküket megverő magyar szülők. Majtényi László emlékeztetett rá, hogy a magyar elektronikus gyermekirodalom, a rádió- és tévéműsorok valamint animációs filmek régen világszínvonalúak voltak, de ma ez már nem mondható el. 'Ne a televízió nevelje fel a gyereket, de nevelje' - tette hozzá.

E mondatához csatlakozott Ranschburg Jenő, aki szerint a tévé manapság elektronikus póráz, amire a szülők rábízzák a gyereket, nem szelektálnak a sokszor ostoba műsorok között, nem igazítják el csemetéjüket az információk tömegében. 'A televízió számára nem fontos a gyerek - illetve mégis fontos: de csak akkor ha reklámozni akarnak vele valamit, vagy nekik szándékoznak valamit eladni' - mondta.

Kecskeméti Edit három irányú előrelépést vár: a gyerekek jussanak hozzá az őket érintő fontos információkhoz, a magyar gyerekek hitelesen jelenjenek meg a médiában - ez azért is fontos, mert egy felmérés szerint a gyerekek nem érzik, hogy őket hitelesen ábrázolnák - harmadrészt a kicsik maguk is szóhoz juthassanak a médiában, különösen a hátrányos helyzetben élők.

Az internet fontosságára többen is felhívták a figyelmet. Ha lenne elég, a 10 év körülieknek szóló érdekes, nívós honlap, portál, akkor nem kattintanának rá más, alacsony színvonalú vagy éppen rájuk nézve káros website-ra.

Míg az emeletén tartott a szakmai vita, a hajó földszintje a kicsiké volt: az ország különböző részéből érkező iskolák, óvodák, otthonok küldöttei apró ajándékokkal, színes virágokkal és nagy szeretettel köszöntötték Halász Judit Kossuth-díjas színművészt születésnapja alkalmából, aki azt meghatottan fogadta - ezúttal nemcsak ő énekelte, hogy Boldog születésnapot, hanem neki énekelték.

Forrás: MTI


« vissza
Magnet Bank