(vissza a főoldalra) - Gyermekmédia
pet sound

Archív hírek

NOVÁK János gondolatai a Gyerekmédia Hajó kapcsán | 2010. december 18.

Vannak magától értetődő dolgok. A Dunáról eszünkbe juthat  Orbán Ottó verse: 'A folyónak mi a jó? A hajó. Ha Jó.' Jóval prózaiabban: 'A közszolgálati műsorfolyamban mi lehetne igazán jó? A gyermek és ifjúsági műsorok. Ha jók.' Nem idejétmúlt vágyakozás ez akkor, mikor számtalan kereskedelmi csatorna a gyerekekből él, a gyerekeknek játszik Magyarországon? Ellenkezőleg. Soha ennyire nem volt szükség új, magyar gyerekműsorokra, mint manapság!

Az elmúlt, lassan húsz évben változott, gazdagodott a gyerekekről, az ifjúságról való tudásunk. A gyerek- ifjúsági és bábszínházakban, nevelési színházi társulatok előadásait látva olyan paradigmaváltásnak lehetnek tanúi a figyelmes nézők országszerte, melyben már tükröződik ez a szemléletváltás. Jószerivel ennek nyomait sem látjuk a mai magyar médiában. A siker reményében újra és újra lejátszott régi műsorok ugyanúgy nem tükrözik az ifjúság mai nyelvét, ideáljait, nem adhatnak hathatós segítséget mindennapi gondjaik megoldásában, mint a kereskedelmi csatornákban látható import rajzfilmsorozatok, ifjúsági szappanoperák.

Az értékek bemutatása, a nemzeti kulturális tartalmak újrafogalmazása, megjelenítése mindenütt közszolgálati feladat. A kereskedelmi adók a hirdetők és tulajdonosok által preferált értékeket tekintik elsődlegesnek. Korunk kulturális értékeiről a mindenkori felnőtt társadalomnak színt kell vallania. Ennek gazdasági haszna, csak évtizedek múltán jelenik meg, de meggyőződésem, hogy megjelenik és összemérhetően nagyobb a kereskedelmi csatornák mai bevételeinek használ. Gyerekekről szólva kötelességünk, hogy a jövőre is gondoljunk.

A felnőttek világképe, felelősségérzete, megértésük a gondjaikra bízott gyerekek sorsa iránt mindenkor jól tükröződik a legkisebbek számára létrehozott műsorokban. Nincs annál szomorúbb, mikor a műsorok hiánya jellemzi leginkább mindennapi szellemi állapotainkat. A televíziókban is. A kulturális értékteremtés nem szorítkozhat csupán a szórakoztató, és magazinműsorokra. Mesék, mindennapi élethelyzetekben eligazító történetek, színházi adaptációk, igazi gyerekfilmek és ifjúsági műsorok nélkül nem töltheti be hivatását a XXI. századi közszolgálati csatornája. Nem kell messzire menni, ha jó mai példákat akarunk látni. Európa más országaiban a gyerekek számára fenntartott műsorsávokban számtalan új, értékes nemzeti programmal találkozhatunk.

Ma még köztünk vannak hazánkban is a régi gyerekműsorok sztárjai, azok a művészek, akik ismerik a gyerekek korosztályok szerint változó sajátosságait és tudnak úgy fogalmazni,  hogy megértsék, elfogadják mondandójukat a legkisebbek is. Egy-egy alkotócsapat - utolsó mohikánként - még kiharcolja műsorai számára a sugárzás lehetőségét, de ez alig árnyalja a szomorú összképet, a bezárt szerkesztőségek, megszüntetett szellemi műhelyek hiányát, azt a 'szép, új világot', melyet az innen-onnan összevásárolt, másodlagos értékű anyagokkal feltöltött műsorsávok jellemeznek legjobban.

Jó lenne, ha nagyobb teret kapnának a fiatal alkotók, ha eltanulhatnák a ma még munkaképes legjobbaktól, hogyan kell humánus tartalmakkal szolgálni a gyerekkorosztályok sajátos igényeit! Ha nem esetlegesen, de az értékmegőrzés jegyében rendszeresen bemutatkozhatnának az ország médianyilvánossága előtt a legjobb magyar gyermek- és ifjúsági színházi, bábszínházi alkotóműhelyek európai rangú előadásai!

Jó lenne azokat a fiatalokat népszerűsíteni, akik tehetségükkel tűnnek ki az átlagból, annak érdekében, hogy az átlag is képessé váljon az értékek befogadására, élvezetére!

Gondolom, sokan megfogalmaznak hasonló gondolatokat ezen a találkozón. Sajnálom, hogy nem lehetek itt, de szeretném azt hinni, hogy végre változni fog valami. Ha lehet, erőmhöz és képességeimhez mérten szívesen hozzájárulok a változásokhoz. Zenészként, rendezőként a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház vezetőjeként, az ASSITEJ Magyar Központjának elnökeként örömmel támogatok minden olyan törekvést, melynek eredményeképp visszakerülhetnek a magyar médianyilvánosságba - fontosságának és jelentőségének megfelelő színvonalon - az igazi kulturális értékeket hordozó új, magyar gyerekműsorok.

Novák János

2008-10-15


« vissza
Magnet Bank