(vissza a főoldalra) - Gyermekmédia
pet sound

Archív hírek

Lezárult az első félévi Gyermekmédia Szalon sorozatunk | 2009. május 26.
Hat alkalommal találkoztunk - témakörönként más és más problémát felvetve - a hazai legjobb szakemberekkel

A legtöbb rendezvényünk teltházas volt, és a hazai sajtó élénk érdeklődése kísérte, így például a kötelező olvasmányokról, illetve a magyar rajzfilmek jövőjéről szóló gyermekmédia est is ilyen volt. Voltak erősen szaktémájú és ezért jellemzően szakmai köröket vonzó beszélgetéseink, mint a gyermekszínházak jelenéről és jövőjéről, valamint a környezettudatosabb média bevezetéséről szóló gyermekmédiás estek.
Különösen tanulságos volt, hogy a hat nagy témára bontott est mennyire különböző intenzitású érdeklődést váltott ki.

Éppen a legégetőbb gyerkszegénység kérdése az, amely - megdöbbentő és szomorú módon - nem vonzott akkora közönséget, (az elektrónikus sajtó egyetlen tagja sem jött el!) Az évadzáró, májusi rendezvényen fontos és izgalmas kérdések fogalmazódtak meg, komoly vita alakult ki három nagynevű kutató Krémer Balázs (egyetemi docens), Dávid Beáta (MTA tudományos főmunkatárs) és Pogátsa Zoltán (MTA kutató) között arról, hogy rendelkezésre áll-e kellő mennyiségű és jól feldolgozott adat a legnehezebb sorsú gyerekek életéről, hogyan lehetne minderről közérthetően beszélni a társadalom széles nyilvánossága előtt, mi lehetne a szerepe ebben a sajtónak? Lévai Katalin (EU parlamenti képviselő) a gyerekek kiszolgátatottságára, modern médiaeszközök veszélyeire, míg Dávid Beáta a szegénység okozta kirekesztettség veszélyeire hívta fel a figyelmet. Kreimsl Edit bemutatta legújabb filmjét, amelyet másfél éven keresztül egy család életének bemutatásán keresztül a gyerekszegénységről forgattak.

Azzal mindenki egyetértett, hogy végre meg kellene határozni a hazai köztelevíziózás valódi feladatkörét és felelősségrendszerét; sokkal több jó példát és lehetőséget kellene a sajtónak bemutatnia; és nem a horror és bulvár irányban torzuló szegénységképet sugározni a társadalom felé.

Címkék: gyermekmédia

« vissza
Magnet Bank