(vissza a főoldalra) - Gyermekmédia
pet sound

Szakmai Kerekasztal

Gyermekmédia Ünnep az Európa Hajón | 2008. október 20.
Gyermekmédia Kerekasztal a szakembereknek és Halász Judit születésnapi partija a gyerekeknek

'Még sohasem kaptam egyszerre ennyi ajándékot és szeretetet!' - mondta Halász Judit. Évtizedek óta ad koncertet, örömet és szeretetet ad a népszerű művésznő a gyerekeknek. Október harmadik szombatján a gyerekek kívántak boldog születésnapot a Kossuth-díjas színművésznek. Az ország különböző részéből érkező gyerekcsoportok, iskolák, óvodák, gyerekotthonok küldöttei apró ajándékokkal, színes vírágokkal és nagy szeretettel halmozták el kedvencüket. Az Európa hajón megtartott kedves eseményt a Gyermekmédia Egyesület szervezte.

Halász Juditot nem csak a gyerekek, a szakma is felköszöntötte a Gyermekmédia Hajón: 'A költészet zenével megszerettethető sokkal több gyerekkel!'-mondta a meghatódott művésznő. Az ünnepséget Takács Vera rendezte, szervezője Steinhauser Andrea volt, a fergeteges műsort Kovács Róbert és Baracsy Gabi vezette.

A születésnapi ünnepséggel egyidőben - a Gyermekmédia Hajó emeleti konferenciatermében - rendezett első Gyermekmédia Szakmai Kerekasztal résztvevői szót emeltek az érintett korosztálynak és korosztályról szóló médiamegjelenések jobbítása érdekében, hangsúlyozva: a felnőttek felelőssége a gyerekek jogainak érvényesítése minden cikkben, műsorban és nyilvános megjelenésben, továbbá a gyerekek saját és mások iránti szolidaritási érzékenységének kialakítása. Jelentős szerepe van ezeknek az értékeknek a formálásában a televíziós és rádiós műsoroknak, az újságcikkeknek és az internetes, valamint a mobilkommunikációnak.

A Gyermekmédia Hajó támogatói politikusok, neves szakemberek - többek között dr. Majtényi László, az ORTT elnöke, Lévai Katalin európai parlamenti képviselő, Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter, dr. Kecskeméti Edit, az UNICEF igazgatója, dr. Ranschburg Jenő gyermekpszichológus, Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke, Csukás István költő, meseíró - fontosnak és sürgősnek tartják a Gyermekmédia Kerekasztal és az Egyesület által megfogalmazott célok megvalósítását.

Lévai Katalin a gyermekjogok hazai betartásának problémáira hívta fel a figyelmet - ezeket a jogokat gyakran elfelejtik a sokszor pofonnal fenyegetőző vagy a gyereküket megverő magyar szülők. Majtényi László emlékeztetett rá, hogy a magyar elektronikus gyermekirodalom, a rádió- és tévéműsorok valamint animációs filmek régen világszínvonalúak voltak, de ma ez már nem mondható el. 'Ne a televízió nevelje fel a gyereket, de nevelje' - tette hozzá. E mondatához csatlakozott Ranschburg Jenő, aki szerint a tévé manapság elektronikus póráz, amire a szülők rábízzák a gyereket, nem szelektálnak a sokszor ostoba műsorok között, nem igazítják el csemetéjüket az információk tömegében. 'A televízió számára nem fontos a gyerek - illetve mégis fontos: de csak akkor ha reklámozni akarnak vele valamit, vagy nekik szándékoznak valamit eladni' - mondta.

Kecskeméti Edit három irányú előrelépést vár: a gyerekek jussanak hozzá az őket érintő fontos információkhoz, a magyar gyerekek hitelesen jelenjenek meg a médiában - ez azért is fontos, mert egy felmérés szerint a gyerekek nem érzik, hogy őket hitelesen ábrázolnák - harmadrészt a kicsik maguk is szóhoz juthassanak a médiában, különösen a hátrányos helyzetben élők.

Az internet fontosságára többen is felhívták a figyelmet. Ha lenne elég, a 10 év körülieknek szóló érdekes, nívós honlap, portál, akkor nem kattintanának rá más, alacsony színvonalú vagy éppen rájuk nézve káros website-ra.

Címkék: gyermekmédia

« vissza
Magnet Bank