(vissza a főoldalra) - Gyermekmédia
pet sound

Sajtóvisszhang

Gyerekeknek - márka legyen az érték | 2008. május 19.

A gyermekmédia újjászületését tűzték ki célul a gyerekrádiósok ma már felnőtt csapata, a Magyar Rádió egykori Riporterőrsének tagjai. Többségük nyolc-tízévesen, a hetvenes-nyolcvanas években került először mikrofonközelbe. A világra nyitott és talpraesett gyerekeket elsőként a hazai gyerekrádiózás egyik megalapítója és élete végéig támogatója, Vajek Róbert szervezte közösségbe.

Őrá és még másokra, többek között Szabó Évára, számos színvonalas gyerekműsor szerkesztőjére is emlékeztek május 10-én a Magyar Rádióban. Ott voltak a Riporterőrs egykori vezetői és tagjai, a gyerekek felnőtt irányítói, a nyomtatott sajtó és a televízió gyerekműsorainak húsz-harminc évvel ezelőtti szerkesztői, többek között: Berkes Péter, Csukás István, G. Németh György, Kreimser Edit.

Az alapítók díjakat hoztak létre, elismerve érdemeiket és szakmai-emberi tevékenységüket a gyerekeknek szóló színvonalas munkájukért.

A Média a gyermekekért díjat a Cimbora című televíziós műsor (szerkesztője: É. Szabó Márta), a Gyermekmédiáért elismerést Dezsényi Katalin, a Gyermekek a médiáért díjat pedig az Alföldy Róbert rendezte, Janikovszky Éva művéből készült Kire ütött ez a gyerek? című film gyerekszereplői kapják. Díszoklevelet kapott Csukás István Kossuth-díjas gyerekköltő, Berkes Péter gyerekíró és Dr. Strasszer Tibor a Riporterőrs egyik legrégebbi képviselője.

Az alapítók a díjakkal a mai magyar médiavilágból hiányzó, a gyerekek értékrendjét pozitívan alakító rádiós és televíziós műsorok, gyerekeknek szóló újságok szükségességére kívánják felhívni a figyelmet.

A Gyermekrádió Riporterőrse 1959 novemberében alakult, kitalálója Vajek Róbert. Az első tagokközöttt volt Toldi Miklós, Koncz Zsuzsa, Dévényi Tibor, Pajtás Anikó, Gyulai Zoltán, Buzás Klára, Sántha Miklós, Szabó Katalin, Rochy Zoltán. A Riporterőrsben egymást váltották a generációk, többen itt kaptak kedvet ahhoz, hogy foglalkozásuknak az újságírást, a riporterkedést válasszák. 1963 szeptemberében indult a Harsan a kürtszó című gyermekműsor, amit 1978-ban az általános iskolásoknak szóló MR 10-14 követett.10 évestől 14 éves korig voltak részesei a műsorkészítésnek. Az 1990-es években - más köntösben, új koncepcióval, de gyermekriporterekkel - a Kölyökrádió szólt gyerekekről, gyerekeknek, a közelmúltig. A műsor heti három alkalommal jelentkezett élő adásban, így az ott 'dolgozó' gyermek riporterek és szerkesztők számára valóban jelentős és mindennapi munkát jelentett az adásra való felkészülés, a témavadászat és a szervezés. A Riporterőrsnek volt televíziós 'testvére', a kor szellemének megfelelően a Kölyökidő, a Cimbora, a Dongó őrs, a TTT (Tizen Túliak Társasága),valamint a Kölyök című újság is - szintén a gyerekek közreműködésével készültek.

Forrás: www.brandtrend.hu


« vissza
Magnet Bank