(vissza a főoldalra) - Gyermekmédia
pet sound

Riporter őrs

Az úttörő áruház bemutatja a Magyar Rádió Úttörőműsorának munkatársait: A Harsan a Kürtszó 500. adása alkalmábólA Magyar Rádióban több évtizeden keresztül készítettek műsort 10-14 éves gyerekek. Ezek az ifjúsági műsorkészítők és az őket segítő-istápoló felnőttek magyar és külföldi sztárokkal, politikusokkal, emberekkel beszélgettek a mikrofon előtt olyan ügyekről és témákról, amely mindenkit érdekelt. A Riporter őrs egy olyan fogalom volt, amelynek helyén fekete lyuk van a mai magyar médiaiparban!

A Magyar Rádió gyerekműsorainak atyja Padisák Mihály, a legendás Miska bácsi levelesládája című műsor szerkesztője volt. A Gyermekrádió Riporterőrse 1959 novemberében alakult, kitalálója Vajek Róbert. Az első generációs rádiós gyerekek között szerepelt - többek között - Toldi Miklós, Koncz Zsuzsa, Dévényi Tibor, Pajtás Anikó, Buzás Klára, Sántha Miklós.

A Riporterőrsben természetesen egymást váltották a generációk, de többen itt kaptak kedvet ahhoz, hogy foglalkozásuknak az újságírást, a riporterkedést válasszák. 1963 szeptemberében indult a Harsan a kürtszó című gyermekműsor, amit 1978-ban az általános iskolásoknak szóló MR 10-14 követett. 10 évestől 14 éves korig voltak részesei a műsorkészítésnek, azután automatikusan 'nyugdíjazták' őket. Közülük többen újságírók, riporterek és szerkesztők lettek.

A műsor jogutódja lett 1988-tól 2006-ig - természetesen más köntösben, koncepcióval, de gyermekriporterekkel - a Kölyökrádió. Heti három alkalommal jelentkezett élő adásban, így az ott 'dolgozó' gyermek riporterek és szerkesztők számára valóban jelentős és mindennapi munkát jelentett az adásra való felkészülés, a témavadászat és a szervezés. A Riporterőrsnek volt televíziós 'testvére', a kor szellemének megfelelően: a Cimbora, a Dongó őrs, a TTT (Tizen Túliak Társasága), és a Kölyökidő, szintén gyerekek közreműködésével.

Címkék: egyesület | média | teszt
Magnet Bank